Boksläpp med musik, uppläsningar och mingel med författarna var 21 oktober på Älmhults bibliotek.
Författarna:
Anton Malmqvist
”Jag är en småländsk bibliotekarie med ett skrivmönster av en dalmatinerpäls (fläckvis). Betydligt mer larv än allvar i texten om författaren själv får bestämma. De flesta av mina verk (i den mån de är det) har tema historia, gärna mindre av de mindre bekanta slaget.”
Bengt Hamedani
”Jag är bibliotekarie och musiker/kompositör. Bibliotekarie-yrket var förstås en naturlig följd av ett stort litteratur-intresse. Skrivandet lutar ofta åt det surrealistiska hållet med absurda och humoristiska inslag. Att växla mellan kom-ponerande och skrivande har den fördelen att kreativiteten får flöda i den form som passar mig för stunden.”
Elisabeth Jönsson
”Under större delen av mitt liv har jag varit en skrivande och läsande människa. Skrivandet är den röda tråd som binder samman mitt skapande med andra konstnärliga uttryck. Som journalist har jag rest genom nyhetsartiklar och reportage. Med kritisk blick har jag i krönikans form försökt förstå det samhälle vi lever i och människorna som skapar det. Möten med människor har alltid fascinerat mig. Som lärare förenar jag min kärlek till ord och kommunikation med elevers utveckling.
I dag ger jag det kreativa skrivandet företräde. Jag författar gärna aforismer, blogg-inlägg, dikter, essäer, krönikor, och sångtexter till egen musik.
2016 gav jag ut Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever igenom, Liv & Tanke Förlag. Därefter har jag medverkat i några olika antologier. Du är välkommen att läsa mer om mitt skrivande och skapande på min hemsida www.elisabethjonsson.se”
Eva Fodor Velander
”Jag är bokslukare sen barndomen och böcker har alltid haft en stor plats i mitt liv. Boken är för mig en tidsmaskin, när jag läser, försvinner jag bort in i en annan värld.
Min uppväxt och skoltid samt alla mina resor jämte allt mitt skrivande och mina retorikkurser som jag hållit, ledde oundvikligen fram till min egen bokdebut 2021, som författare till boken Bli RetoRik! – Inblick i vältalighetens värld. Det roliga var att jag aldrig egentligen har planerat att skriva en bok om just retoriken. Jag kan säga i stället att det var ämnet som omfamnade mig genom den omedvetna processen som ledde mig i riktning mot retoriken och gjorde det möjligt för mig att skriva boken och debutera som författare.”
Eva Linnér
Eva är småländska och bor i Glasriket. Efter ett händelserikt yrkesliv i familjeföretaget är maken och hon numera skogs-bönder och har blivit mor- och farföräldrar.
Eva trivs i fantasins värld och har med glädje skrivit två böcker: Uppströms, en historisk kärleksroman och Täck-mantel Sixten, en barnbok.
Gun-Britt Bergström Lindell
”Jag har varit en skrivande människa under i stort sett hela mitt liv. Först som journalist, sedan som barnboksförfattare. Den stora skillnaden är att jag som författare har förmånen att få använda min fantasi och fabulera fritt med både spänning och humor. Det är en härlig känsla!”
Karin Nilsson
”Läsa och skriva har alltid varit min hobby, men det är först på senare tid som jag börjat skriva på allvar. Numera kan jag titulera mig barnboksförfattare. I mina noveller tar jag gärna upp vardagshändelser som är lite dråpliga.”
Lena Millinger
Lena är f d marknadsförare, som föreläst och skrivit om etik och minnen. Mångåriga vistelser i Västafrika har gett henne ny syn på livet. Publicerat flera noveller. 2021 utgavs hennes första bok ”… för det fanns inga barn i Ravensbrück”, om hur sökandet efter bevis ledde till vänskap och omvälvande livsinsikter.
Lisa Fransson
Lisa är en tvåspråkig författare från skogen, som numera bor i södra England. Hon har hittills gett ut fem barnböcker på Kikkuli Förlag samt på Beta Pedagog. I England represen-teras hon av Intersaga Literary Agency och hennes första engelska roman, The Shape of Guilt, kommer ut i oktober 2023.
Mailis Stensman
Mailis är en av landets främsta kännare av offentlig konst. Hon har skrivit ett tjugotal böcker om konst, bland annat om Sten Kauppi, Hans Krondahl, Torsten Renqvist, Lennart Rodhe, Erling Johansson och Ulrica Hydman-Vallien. Den senaste boken från 2021 handlar om Hertha Hillfon, förnyare av den keramiska konsten i Sverige.
Mailis har varit verksam som konstkritiker, intendent vid Skissernas museum, Lunds universitet och vid Malmö konsthall samt under tio år ställföreträdande chef vid Statens konstråd. Mailis har under sent 1900-tal varit ledamot av Sveriges Författarförbunds förbundsstyrelse under nio år.
Malena Johansson
”Jag har aldrig skrivit skönlitterärt, jag tycker det är svårt att fantisera och gestalta. Däremot har jag alltid fört dagbok och använt skrivande terapeutiskt, det vill säga tagit fram pennan när jag behöver få syn på vad jag tänker, känner och behöver.”
Marianna Agetorp
Marianna är novemberbarn, född 1963. Poet, författare, berättare och livskonstnär. Skrivit ett flertal böcker på olika förlag. Senaste boken är en självroman som heter Din skugga står ännu lutad mot mig. Marianna är verksam på Stensjö-äng, en kulturplats i Älmhults kommun.
Rayeheh Hamedani
”Jag skriver för att jag inte kan låta bli. Mitt skriveri livnär sig av det jag läser i tidningar och böcker. Enstaka ord klänger sig fast på hjärnbalken, antagligen för att de rimmar med ens funderingar just för tillfället. Efter ett par timmars stirrande på Word-dokumentet blir hjärnan så less att den börjar fabulera i fritt fall.”
Sven Velander
”Jag är en skapande själ. Att skapa är för mig ett livselixir, där jag tar mig fram på obruten mark till trakter där jag aldrig har varit. För mig är ordet något som jag kan använda mig av i mitt musikskapande men jag har också kommit fram till att jag även vill skriva böcker för jag har mycket att berätta.
När jag skrev ett musikteatermanus, blev det snabbt den historiska kortromanen Järnviljan, min debutbok. Jag skrev några essäer i flera olika antologier.
Min andra bok är Möllebergstrollet och de röda stenarna. Jag har alltid varit fascinerad av människans föreställnings-värld och jag började få upp ögonen för ett troll som började sätta sig i mitt sinne.”