Bok-/musikscen

  • Några publikröster:
  • ”Tack för er medverkan! Den var lysande! Och så roligt att träffa er igen!”
  • ”Ert framträdande var mycket bra! (som alltid). Trevligt med människor som engagerar sig och hittar på nya saker/ tänker utanför boxen.”
  • Ni är så proffsiga! Så fint att få lyssna på era framträdanden!”
  • ”Så roligt att lyssna på er igen. Ni är verkligen en frisk fläkt.
  • ”Det var riktigt, riktigt bra, era röster passar så fint ihop!”
  • ”Vad ska ni med en ensemble till?”

Litterära musikframträdanden i ord, ton och gestaltning

Om oss: Eva och Sven Velander – Vi är förlaget som tonsätter sina böcker och presenterar dem i ord och ton på Anotekets Bok- och musikscen.
Texterna i den litterära delen är hämtade från våra böcker. Vi använder egenkomponerad musik och sång som verktyg.
Vi anpassar längden på våra framträdanden efter önskemål: 10–50 min. Pris enligt överenskommelse, rabatt för föreningar m fl.

Repertoar:

Historia, Etnologi/Saga, Jul

  • “Järnviljan” – Om pengar, makt och avund i 1600-talets Småland
  • “Jorden vi ärvde” – Bildföreläsning – Om landsbygd i brytningstid – Genom fotografens kameralins
  • ”Möllebergstrollet och de röda stenarna” – Om människans föreställningsvärld i gången tid
  • ”Jul för hela familjen” – Antologi – Egenskrivna alster med skiftande innehåll för hela familjen och för många olika smaker

Existentiella frågor

  • “Hinner inte, orkar inte” (Att finna sig) – Om tidsbrist och kollektiv utmattning i dagens samhälle
  • “Punkpoesi för trasiga själar” (Att finna sig) – Om vikten av att tänka själv
  • ”Min plats i livet” – Antologi Betraktelser över om var man befinner sig i livet

Förlaget

  • Bli RetoRik! – Inblick i vältalighetens värld
  • Att koka soppa på en spik – Varför man skapar ett mikroförlag
  • Förlaget som tonsätter sina böcker – Att presentera sin bok på ett annorlunda sätt

Bilder från premiärerna:

”Min plats i livet”

Temat Min plats i livet kan tolkas ganska brett utan särskilda begränsningar. Berättelserna tar dig med på de mest underliga vägar, precis som livet. De handlar om allt från tidsresenärer och frihetens pris till med andra ögon och julafton för svultna rävar.

Premiär: 21 oktober 2023. Arrangör: Älmhults bibliotek

Att tonsätta sina böcker”

För att kunna presentera våra böcker på ett nytt och annorlunda sätt, tyckte Sven att det var en bra idé att tonsätta våra böcker. Det ger vår publik en ytterligare dimension i sin upplevelse.

Detta program handlar om hur det går till när vi tonsätter våra böcker. Sångtexterna kompletterar bokens text på olika sätt, utvidgar berättelsen, levandegör personerna i sin miljö och kryddar med känslor och speciella händelser.

Premiär: 4 aug 2023. Arrangör: Föreningen ”Skrivarnätet Småland”.

”Möllebergstrollets äventyr med de röda stenarna

Utifrån Svens bok ”Möllebergstrollet och de röda stenarna – En saga för STORA och små” bjuder vi på en litterär musikunderhållning om det sorglösa, fenomenala och okränkbara trollet Mölle som bor djupt inne i skogen med sin familj. En dag får han vetskap om några röda stenar som han bara måste ha. Här börjar nu ett äventyr som aldrig tidigare skådats.

Premiär: 19 maj 2022. Arrangör: Plymska huset, Bäckaby.

”Att koka soppa på en spik”- Varför man skapar ett mikroförlag

Vi har alltid älskat utmaningar genom att ge oss in på saker vi aldrig har gjort förut. En inspirationsföreställning i ord och ton som handlar om hur allting började för flera år sedan, hur det ena födde det andra och ledde till en oräddhet för att göra något helt nytt samt hur vi under resans gång kom fram till att vill vi få något gjort, så får vi oftast göra saker och ting själva och på vårt eget sätt.

Vi berättar om vår senaste resa: varför och hur vår dröm att skriva och ge ut egna böcker blev verklighet. Vi berättar hur vi med stor skaparglädje har funnit det vi älskar att göra och förverkligade vår dröm genom att med små resurser samt en stor portion ”Gör det själv”-mentalitet pröva oss fram på okänd mark.
Premiär: 20 november 2021. Arrangör: Växjö Stadsbibliotek

”Att finna sig – Tankar om livet

Utifrån vår bok ”Att finna sig – En antologi med tankar om livet” bjuder vi på en speciell kavalkad av tänkvärda reflektioner om både stort och smått ur våra livsresor. De små ögonblicken varvas med de stora frågorna som människan alltid brottas med.
Vi möter en färgsprakande blandning av olika figurer från när och fjärran: från en latmask och en osannolik präst till Prylpelle och den första människan i rymden.

Premiär: 1 september 2021. Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan.

”Bli RetoRik! – Inblick i vältalighetens värld”

Utgångspunkten är Evas bok med samma titel. Följ med på en spännande och engagerande resa i retorikens fängslande värld! Bekanta dig med talekonstens grunder och kom underfund med retorikens självklara plats i våra liv. Upplev hur retoriken kan vägleda oss i verkligheten i vår strävan att tolka och förstå både oss själva och den hektiska och komplexa världen vi lever i.
Premiär: 14 juni 2021. Arrangör: Funktionsrätt, Kalmar.

“Järnviljan” – Om pengar, makt och avund i 1600-talets Småland”

Utgångspunkten är Svens bok med titel “Järnviljan“.
Vi tar med dig till en musikalisk resa tillbaks i tiden till en liten småländsk socken och möter kvinnor och män som i mycket liknar oss, men levde i en annan verklighet. Vi får höra fragment ur deras livsberättelser och olika episoder ur handlingen bl a på marknaden, kyrkbacken och i kvarnen.
Premiär 21 september 2020 Arrangör: Ord i Kronoberg

“Hinner inte, orkar inte”- Om tidsbrist och kollektiv utmattning i dagens samhälle

Utgångspunkten är Evas essä med samma titel ur antologin “Att finna sig“.
I ord och ton reflekterar vi över den onödigt höga standard som ”Prylpelle” och ”Jäktlisa” i västvärlden har idag och det ekorrhjul och den välfärdsfälla vi befinner oss i. Vi  resonerar kring vad den kollektiva utmattningen gör med oss när den smyger sig på obemärkt och varför vi upplever tidsbrist fast vi har mer tid än någonsin samtidigt som vi brottas med den gigantiska mängden sinnesintryck som omger oss dagligen.
Premiär 13 januari 2020 Arrangör: Bibliotekets vänner

“Punkpoesi för trasiga själar”- Om vikten av att tänka själv och göra själv

Utgångspunkten är Svens essä med samma titel ur antologin “Att finna sig“.
Detta litterära musikframträdande handlar om Svens liv med musiken och om hans känsla av utanförskap. När punken kom så var den en form av befrielse där alla kunde vara med och även det mest simpla hade ett värde. Utgångspunkten är tänk själv mentaliteten som är hans kreativa drivkraft.
Premiär 31 okt 2019 Arrangör: Ord i Kronoberg